Mehmet Çatakçı
BAKAN URALOĞLU:
“BÖLÜNMÜŞ YOLLARIMIZDA YILLIK TASARRUF MİKTARI 196 MİLYAR 723 MİLYON LİRA”
-“KENT İÇİ RAYLI SİSTEM UZUNLUĞUNU 432,6 KM’YE ULAŞTIRDIK”
-“30 KM UZUNLUĞUNDA 9 TÜNEL AÇARAK TOPLAM TÜNEL UZUNLUĞUNU 753 KM’YE YÜKSELTTİK”
-“OTOYOLLARDA GİŞESİZ, BARİYERSİZ ULAŞIMA GEÇTİK”
-“İKİNCİ PİSTİNİ AÇTIĞIMIZ SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI’NIN KAPASİTESİNİ 2 KATINA ÇIKARDIK”
-“KALKINMA YOLU İÇİN ÇALIŞMALARI HIZLANDIRDIK”
-“TÜRKSAT 6A’YI 9 TEMMUZ’DA TÜRKİYE SAATİ İLE 00.20’DE UZAYA FIRLATACAĞIZ”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ulaştırma ve haberleşme alanında son bir yılı değerlendirdi. Türkiye’nin karayollarında 383 kilometre bölünmüş yol ile zamandan ve akaryakıttan toplam 2 milyar 562 milyon lira tasarruf sağladığını bildiren Bakan Uraloğlu, bölünmüş yolların yıllık toplam tasarruf miktarını 196 milyar 723 milyon lira olarak açıkladı. Uraloğlu, kent içi raylı sistem uzunluğunu ülke genelinde 432,6 kilometreye ulaştığını ve İstanbul, Kocaeli, Bursa ile Konya olmak üzere 62,3 kilometre uzunluğundaki 6 ayrı hatta yapım çalışmalarına devam edildiğini belirtti. İstanbul Havalimanı’nda Avrupa’da ilk kez hayata geçirilecek sistemle 3 paralel piste aynı anda 3 uçağın iniş-kalkış yapmasını sağlayacaklarını kaydeden Uraloğlu, yolcu trafiğinde İstanbul Havalimanı’nın Avrupa’da 1’inci, Dünya’da ise 7’inci olduğunu anımsattı. Haberleşme altyapısının da gücüne güç katmaya devam ettiğini söyleyen Bakan Uraloğlu, “TÜRKSAT bünyesinde 2. Uydu Yer Sistemleri Yedeklilik Merkezini açtık. TÜRKSAT 6A’yı, 9 Temmuz’da Türkiye saati ile 00.20’de yörüngesine fırlatmayı planlıyoruz.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasında hem doğu-batı hem de kuzey-güney eksenindeki avantajlı konumunun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için ulaşım ve haberleşme alanında son 22 yılda 275 milyar dolar yatırım yaptıklarını söyledi. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin farklı yerlerinde 383 kilometre bölünmüş yol yapıldığını ve toplam bölünmüş yol uzunluğunun 29 bin 416 kilometreye yükseltildiğini bildirerek, “846 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol yaparak BSK’lı yol ağımızı da 30 bin 961 kilometreye çıkardık. Yapılan 383 km bölünmüş
2/4
yol ile zamandan 1 milyar 477 milyon lira, akaryakıttan 1 milyar 85 milyon lira olmak üzere toplam 2 milyar 562 milyon lira tasarruf sağladık. Bölünmüş yolların yıllık toplam tasarruf miktarını 196 milyar 723 milyon liraya yükselttik.” dedi.
BİR YILDA 9 TÜNEL AÇILDI, TOLAM TÜNEL UZUNLUĞU 753 KM OLDU
Bir yılda 30 kilometre uzunluğunda 9 tünel açarak toplam tünel uzunluğunu 753 kilometreye yükselttiklerini kaydeden Uraloğlu, “27 kilometre uzunluğunda da 139 köprü inşa ederek toplam köprü uzunluğumuzu 777 kilometreye çıkardık.” ifadelerini kullandı.
Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu, Antalya-Alanya Otoyolu, Dörtyol Hassa Otoyolu ve Demiryolu, ve İskenderun – Antakya Otoyolu ihalelerinin yapıldığını bildiren Uraloğlu, “Otoyollarda gişesiz, bariyersiz ulaşıma geçtik, yerli malı otomobillerle yolcu taşımacılığı yapmak için yetki belgesi alacaklara teşvik sağladık ve emekli vatandaşlarımıza şehirlerarası otobüslerde yüzde 20 indirim imkanı sunduk.” dedi.
-“BAKANLIK OLARAK KENT İÇİ RAYLI SİSTEM UZUNLUĞUNU 432,6 KM’YE UZATTIK”
Türkiye genelinde 38,8 kilometre kent içi raylı sistem hattını hizmete alınarak kent içi raylı sistem hattı uzunluğunu 432,6 kilometreye ulaştırdıklarını kaydeden Uraloğlu, “34,7 kilometre uzunluğundaki 4 ayrı kent içi raylı sistem projesini İstanbul’da hayata geçirerek Bakanlığımızın İstanbul’a kazandırdığı proje sayısı 7’ye, hat uzunluğu da 161,7 kilometreye yükseldi.” dedi.
İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Konya olmak üzere 62,3 kilometre uzunluğundaki 6 ayrı hatta yapım çalışmalarına devam edildiğini belirten Bakan Uraloğlu, “Bunların haricinde Sakarya, Trabzon, Erzincan, Erzurum, Konya ve Kocaeli’deki yeni hafif raylı sistem hatlarının yapımı ve Samsun Kentiçi Raylı Sistemine araç alımı da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından hayata geçirilecektir.” şeklinde konuştu. Bakan Uraloğlu açıklamasında, 27 Nisan 2023 tarihinde başlayan Ankara-Sivas yüksek hızlı tren seferlerinin ardından İstanbul-Sivas yüksek hızlı tren seferlerinin de başlatıldığını anımsattı.
-“HAVAYOLLARINDA ÇAĞ ATLATAN PROJELER YAPTIK”
Bakan Uraloğlu, son 22 yılda havayolu taşımacılığında çağ atlatan projelere yenilerini eklediklerini bildirerek KKTC’yi Doğu Akdeniz’de bir çekim merkezine dönüştürmek için Yeni Ercan Havalimanı’nı hizmete açtıklarını söyledi. Uraloğlu havayoluna yaptıkları yatırımları anlatarak, “Ülkemizin yurtdışına açılan en önemli uluslararası kapılarından biri olan Sabiha Gökçen Havalimanı 2. pist ve tamamlayıcı yapılarının açılışını gerçekleştirdik. Sabiha Gökçen Havalimanımızın hava trafik kapasitesini 2 katına çıkarttık. Kayseri Havalimanı Yeni Terminal Binası’nı hizmete verdik.” dedi.
Yolcu trafiğinde; İstanbul Havalimanı’nın, Avrupa’da 1’inci, Dünya’da 7’inci, Antalya Havalimanı’nın; Avrupa’da 10’uncu, Dünya’da 41’inci olduğunu anımsatarak, “Sabiha Gökçen Havalimanımız ise; Avrupa’da 11’inci, Dünya’da 43’üncü sırada yer aldı. İstanbul Havalimanı’nda Avrupa’da ilk kez hayata geçirilecek sistemle 3 paralel piste aynı anda 3
3/4
uçağın iniş-kalkış yapması sağlayarak önümüzdeki dönemlerde de bu birinciliği göğüslemeye devam edecek bir adım daha attık.” şeklinde konuştu.
“Yat Limanı Kapasitemizi Yatırımlarımız ile 25 bin 38’e Yükselttik”
Uraloğlu, 2002 yılında 41 olan yat limanı sayısını 63’ye çıkardıklarını bildirerek İzmir Yenifoça Yat Limanı ve Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri’nin açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi. Uraloğlu, “8 bin 500 olan yat limanı kapasitemizi yatırımlarımız ile 25 bin 38’e yükselttik. KKTC ile de Mavi Vatanımız olan denizlerimizde seyir emniyetini ve deniz güvenliğini arttırmaya yönelik Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumu Projesini başlattık.” dedi.
ULUSLARARASI KORİDORLARLA KITALAR ARASI KESİNTİSİZ ULAŞIM ALTYAPISI
Uluslararası koridorlar oluşturarak kıtalar arasında kesintisiz ve kaliteli ulaştırma altyapıları tesis etmek üzere çalışmalar yaptıklarının altını çizen Uraloğlu, “Türkiye’nin ve Dünya’nın bir nevi yeni İpek Yolu olacak Kalkınma Yolu Projesiyle; Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi ülkelerinden Irak’ın güneyinde inşa edilmekte olan Faw Limanına gelecek yüklerin, yaklaşık bin 200 kilometrelik çift yönlü otoyol ve demiryolu inşa ederek Türkiye’ye ulaşmasını ve Londra’ya kadar Avrupa’nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlamayı planlıyoruz.” dedi.
Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Şanlıurfa- Ovaköy arasında yeni otoyol ile birlikte Gaziantep-Ovaköy arasında yeni bir demiryolu inşa edileceğinin bilgisini veren Bakan Uraloğlu, “Proje’nin en önemli ayağı olan Gebze’den başlayıp Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçerek İstanbul Havalimanı’na ve son olarak Çatalca’ya ulaşacak Kuzey Marmara Hızlı Tren hattı projesinin ihalesini bu yıl içerisinde gerçekleştireceğiz.” dedi.
Uraloğlu, Zengezur Koridoru’nun da titizlikle çalıştıkları bir proje olduğunu ve hayata geçirilmesiyle birlikte Hazar Denizi’nden Bakü Limanı’na gelen yüklerin, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Hattı’ndan daha kısa sürede Türkiye’ye gelmesinin mümkün olacağını söyledi. Uraloğlu, proje tamamlandığında Londra’dan Pekin’e kadar en güvenli, kısa ve ekonomik uluslararası demiryolu koridorunun oluşacağını söyledi.
Uluslararası koridorlar açısından bir diğer önemli oluşumun Üç Deniz Girişimi ve Via Carpatia Otoyolu olduğunu belirten Uraloğlu, “Litvanya’nın Klaipeda Limanı’ndan başlayarak; Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan’dan Türkiye’ye bağlanacak olan Via Carpathia Otoyol Projesi’nin Orta Koridor ve Kalkınma Yolu ile doğrudan kesişen ve bu projeleri güçlendirecek olan önemli bir projedir. Ortadoğu’daki ticaret yollarını Türkiye üzerinden bütün Avrupa’ya bağlayacak projenin bir parçası olunması noktasında çalışmalar hızlandırılmıştır.” İfadelerini kullandı.
“HABERLEŞME ALTYAPIMIZIN GÜCÜNE GÜÇ KATTIK”
Türkiye’nin ulaşım altyapısının geliştirecek adımları atarken haberleşme altyapısının da gücüne güç katmaya devam ettiklerini söyleyen Uraloğlu, maruz kalınabilecek doğal afet
4/4
ve olumsuz durumlar karşısında TÜRKSAT bünyesinde 2. Uydu Yer Sistemleri Yedeklilik Merkezi’ni açtıklarını bildirdi.
Bakan Uraloğlu, “Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’yı 4 Haziran’da Space-X’in, Amerika’nın Florida eyaletindeki merkezine gönderdik, 8-15 Temmuz tarihleri arasında da yörüngesine fırlatmayı planlıyoruz.” dedi. Uraloğlu, TÜRKSAT 6A uydusu ile kapsama alanını 3,5 milyar insanın yaşadığı coğrafyadan 5 milyar nüfusluk bir coğrafyaya çıkaracaklarını kaydederek, “Yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranı ile ürettiğimiz TÜRKSAT 6A ile birlikte kendi uydusunu üreten 11 ülkeden birisi olduk ve ihracatçı konumuna yükseldik.” dedi.
Türkiye Fiber Genişbant İnternette Avrupa İkincisi
Fiber kablo uzunluğunu 561 bin 695 kilometreye ulaştırdıklarını söyleyerek Türkiye’nin fiber genişbant internette Avrupa ikincisi olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “Türkiye Yüzyılı’nda ülke menfaatlerimizi gözeterek ulaşım ve haberleşme sektörlerinin gelişmesi için gereken her türlü çalışmanın gereğini yapmaya devam edeceğiz. Ülkemiz bu alandaki ağırlığını gelecekte daha fazla hissettirecek ve rekabet gücünü yükselterek uluslararası bir koridora dönüştürecek ve lojistik alanında dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olacağız.” diye konuştu